Zastoji v singapurskih pristaniščih ali vpliv na dobavno verigo

2024-05-29 14:48

biggest sea freight companies

Drugo najbolj obremenjeno kontejnersko pristanišče na svetu v Singapurju je doživelo hude zastoje, zaradi česar so ladjarske družbe morale podaljšati čarterske pogodbe in oblikovati kontejnerske flote, da bi se pripravile na podaljšano vrhunec sezone.


Hongkonško analitično podjetje Linerlitica je izjavilo, da je huda gneča v novem pristanišču dodatno škodila že tako napetemu kontejnerskemu trgu. Trenutno se kontejnerski trg težko spopada s pomanjkanjem kontejnerske opreme in ladijskega prostora, predvsem zaradi preusmeritve Rdečega morja.


"Globalni indeks prezasedenosti pristanišč je dosegel 2 milijona TEU, kar predstavlja 6,8 % svetovne flote, Singapur pa je postal nova vroča točka zastojev. Linerlytica je v svojem zadnjem tedenskem poročilu komentirala: 'SCFI (Shanghai Container Freight Index) se je v preteklem mesecu dvignil za 42 %, z nadaljnjim povečanjem v juniju zaradi ladjarjev, ki so dodali nova doplačila in povišanja cen.'"


Linerlytica je navedla, da so bile ladjarske družbe prisiljene kupiti novo opremo in podaljšati zakup plovil po septembru,"ker so sprva oklevali, ali naj se zgodaj zavežejo, da bi preprečili zmanjšanje povpraševanja po vrhuncu poletne sezone.".


Vendar je trenutni tržni signal zelo optimističen, kar spominja na znatno zvišanje obrestnih mer, ki se je začelo leta 2021 in se je nadaljevalo do leta 2022.


Takrat so pristaniške zastoje povzročali zaostanki tovora v pristaniščih ZDA, nezadostna zmogljivost celinskih pristanišč za skladiščenje ali prevoz zabojnikov v Združenih državah pa je povzročila zamude ladij, ki čakajo na položaje za nakladanje in razkladanje tovora, kar je povzročilo verigo učinek premalo praznih kontejnerjev, ki se vračajo v Azijo za natovarjanje.


Letos je prišlo do novih zastojev v dobavni verigi kontejnerjev, pri čemer je zadnja žrtev postal Singapur. Zaradi podaljšane plovbe okoli Afriškega roga je bila vrnitev ladje v Azijo odložena. Poleg tega ladjarske družbe nimajo dovolj tonaže za obvladovanje daljše dobavne verige, ki jo povzroča preusmeritev Rta dobrega upanja.


"V zadnjih dneh so privezi zamujali tudi do 7 dni, skupna kapaciteta čakanja na privez pa se je povečala na 450000 TEU. Hudi zastoji so nekatere ladjarske družbe prisilili, da odpovejo svoje prvotne načrte za pristajanje v singapurskih pristaniščih, kar bo še poslabšalo težave pristanišč na nižji stopnji, ta pristanišča pa bodo morala obvladovati dodaten pretovor."


Poleg tega zamude vodijo do zbiranja plovil, kar povzroča"prelivanje zastojev"in motnje v voznih redih pristanišč na nižji stopnji.


Samo prejšnji teden je vse večja prezasedenost pristanišč povzročila umik več kot 400 000 TEU ladijskih zmogljivosti iz prometa. S prihodom vrhunca sezone je pričakovati, da se bo naslednjih nekaj tednov še stopnjevalo do trenutne hude zamude.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)