Globalni promptni menjalni tečaji za glavno trgovino med Azijo, Evropo in Azijo Ameriko strmo naraščajo

2024-05-27 11:35

international freight shipping ratess

Najnovejši indeks WCI podjetja Drewry Shipping Consultants kaže, da vrsta dejavnikov spodbuja globalne promptne tovorne cene na glavnih poteh iz Azije v Evropo in Združene države.


Sestavljeni indeks se je v preteklem tednu dvignil za 16 % in dosegel 4072 USD na tono, kar je 142 % več kot v enakem obdobju lani.


Druryjev analitik Simon Heaney je za Container News povedal, da je od začetka tega meseca veliko dejavnikov spodbudilo cene tovora, čeprav je porast tovornih cen presenetil analitike, Heaney priznava, da Drury"ne more biti 100% prepričan"razlogov za hitro povečanje stroškov pošiljanja.


"Verjamemo, da je porast povpraševanja v zadnjih treh tednih, skupaj z velikim številom ladij in zabojnikov, prepeljanih v Azijo, ter dodatnimi izzivi, ki jih predstavljajo operativne ovire, ki jih povzročajo neugodne vremenske razmere v Aziji, povzročil skok v cenah tovora ,"je rekel Hini


Negotovost podatkov o povpraševanju je posledica dejstva, da ti podatki še niso implementirani.


Po Druidovih podatkih so se stroški pošiljanja od Šanghaja do Rotterdama povečali za 20 % na 827 $ in dosegli 4999 $/feu. Cene stanovanj od Šanghaja do Los Angelesa so se zvišale za 18 % na 801 $, na 5277 $ na uro.


Cena od Šanghaja do Genove se je zvišala za 15 % na 5494 $ na uro, medtem ko se je cena od Šanghaja do New Yorka zvišala za 13 % na 6463 $ na uro.


Na atlantski poti se je tovor iz Rotterdama v New York podražil za 1 % na 2241 $ na škatlo, medtem ko se je tovor iz Rotterdama v Šanghaj rahlo znižal za 1 % na 673 $ na škatlo. Svetovalec je povedal, da cene povratnih letalskih vozovnic iz Los Angelesa v Šanghaj in New York v Rotterdam ostajajo stabilne.


Heaney je dejal, da Drury meni, da je dvig cen tovora začasen in ne strukturen. Glede na to, da je bilo letos dostavljenih že 1 milijon TEU in se pričakuje povprečno mesečno povečanje za 250 000 TEU, se pričakuje, da se zapletenost teh dobavnih verig ne bo nadaljevala.


Poleg tega je v enačbi negotovosti z vprašajem označena tudi stran povpraševanja. Glede tega, ali je povečanje obsega tovora namenjeno obnovitvi zalog ali, kot predlagajo nekateri analitiki, vstopu v vrhunec sezone pred predvidenim rokom.


Gotovo je, da azijska pristanišča še niso popolnoma pripravljena, zaradi pomanjkanja preusmerjenih ladij v bližini Rta dobrega upanja pa prihaja do pomanjkanja ladij, posledično do nerednih prihodov, kar predstavlja izziv za delovanje azijskih pristanišč.


Heaney je dodal,"V prvih štirih mesecih letošnjega leta je bila tržna uspešnost kljub povečanju transportnih zmogljivosti za 1 milijon TEU povprečna. Zdaj, zaradi navidezno velikega povečanja povpraševanja, primanjkuje transportnih zmogljivosti."


Dodal je, da si nekateri uvozniki morda prizadevajo vzpostaviti varen blažilnik zalog, da bi preprečili zamude ali prekinitve dobavne verige, kot se je pokazalo med pandemijo. Vendar trenutna prekinitev pomeni tudi, da je hitrost prevoza kontejnerjev nazaj v Azijo zelo počasna, kar ustvarja dodatna ozka grla.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)