Cene pomorskega prevoza skokovito narastejo: od Šanghaja do Rotterdama so se cene prevoza najbolj zvišale

2024-05-11 16:09

Cena spot kontejnerjev kaže naravnost naraščajoči trend, rast v tem mesecu pa je primerljiva z začetkom ladijske krize v Rdečem morju in celo z začetkom epidemije koronavirusne pljučnice.

Tedenski sestavljeni globalni indeks, ki ga je včeraj objavil Drury, se je dvignil za 16 % na 3159 USD na FEU, kar je 81-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Povprečni sestavljeni indeks do zdaj letos znaša 3227 USD na feu, kar je za 512 USD višje od 10-letne povprečne obrestne mere 2714 USD, nenormalno obdobje COVID-19 od leta 2020 do 2022 pa je zvišalo 10-letno povprečno obrestno mero.

Najbolj so se povečali stroški prevoza od Šanghaja do Rotterdama, in sicer za 20 % ali 606 USD na 3709 USD na feu. Podobno se je cena od Šanghaja do Los Angelesa povečala za 617 $ na 3988 $ na feu, kar predstavlja 18-odstotno povečanje.

Drury je včeraj dejal, da pričakuje, da bodo cene tovora zunaj Kitajske v naslednjem tednu še naprej rasle zaradi"povečano povpraševanje in omejene transportne zmogljivosti.".

Ta teden so analitiki investicijske banke Jefferies poudarili, da"cene kontejnerskega tovora še naprej znatno naraščajo in po obdobju močnega rednega prometa in omejene velikosti flote zaradi preusmeritev Rdečega morja se bliža vrhunec prometa v sezoni.". Jefferies je poudaril, da se je svetovni obseg trgovanja znatno povečal od tipične izven sezone februarja/marca, in napoveduje, da bo aktivnost na vrhuncu sezone lahko podprla cene v naslednjih dveh do treh mesecih.

Številni analitiki poudarjajo, da postajajo številna pomembna pristanišča po svetu vse bolj obremenjena, kar pomaga razložiti naraščajoče cene tovora in trajajočo krizo pomorskega prometa v Rdečem morju.

Po navedbah BIMCO, organizacije lastnikov ladij, se ocenjuje, da bi upravljanje globalne trgovine s kontejnerji zahtevalo približno 10-odstotno povečanje transportne zmogljivosti zaradi dejstva, da morajo ladje preusmeriti pot skozi Rt dobrega upanja, potem ko je organizacija Hussai začela napad na Rdeče morje.

Analitik iz svetovalnega podjetja Linerlitica je v zadnjem tedenskem poročilu poudaril, da"trgi kontejnerskega tovora in zakupa še naprej rastejo, prevozniki si prizadevajo za nadaljnje dvige obrestnih mer pred majem, medtem ko povpraševanje po ladjah ostaja nezmanjšano."Dodal je, da so trenutno pomisleki glede presežne zmogljivosti"sekundarni."

"Če bodo povišanja cen ostala nespremenjena, bodo odražala že tako omejene transportne zmogljivosti, medtem ko povpraševanje doživlja nekoliko nepričakovano in izven sezone povečanje,"je dejal Judah Levine, direktor raziskav pri rezervacijski platformi Freightos.

V nordijskih državah je Levin opisal stanje tesnih transportnih zmogljivosti in premikanja zabojnikov, kar je lahko posledica tega, da so evropski uvozniki začeli dopolnjevati zaloge.

V zvezi s transpacifiško trgovino je Levin izjavil, da znaki povečanega uvoza vključujejo poročila o nekaterih železniških zastojih pri uvoženem blagu v pristaniščih v Los Angelesu in Long Beachu, medtem ko pošiljatelji nervozno spremljajo morebitne železniške stavke v Kanadi pozneje ta mesec in težave z delovno silo v nekaterih pristaniščih v Združene države.sea freight prices

"Ker sta april in maj običajno izven sezone za čezoceanski tovorni promet, lahko povečanje obsega tovora zdaj odraža nekatere pošiljatelje, ki prestavljajo tovor v vrhuncu sezone, saj jih skrbi preusmeritev Rdečega morja ali morebitne motnje dela na vzhodni obali in Zalivska pristanišča lahko povzročijo zamude med običajnimi konicami sezone,"Levin predlaga.

Močna rast bogastva spotov se odraža tudi na trgu čarterskih storitev. Borznoposredniška družba Braemar je poudarila,"Še naprej obstaja močna tržna aktivnost, pri čemer skoraj vse velikosti plovil še naprej naraščajo."

Ponudba tonaže se hitro zmanjšuje, trgu pa primanjkuje plovil v realnem času, zaradi česar operaterji iščejo naprednejše položaje.

sea freight forwarding services

Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)