Cene mednarodnega letalskega tovornega prometa rastejo že šesti mesec zapored

2024-08-15 15:10

air freight ddp

Glede na zadnjo tržno analizo Xenete hitro okrevanje svetovnih motenj IT v juliju ni imelo pomembnega trajnega vpliva na okrevanje povpraševanja po letalskem tovornem prometu, 

s cenami letalskega prevoza, ki rastejo že šesti mesec zapored.


Julija je povprečna promptna cena tovora za svetovni letalski tovor dosegla 2,66 USD na kilogram, kar je 20-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. To ponovno vodi 

močna rast svetovnega povpraševanja po letalskem tovoru, s 13-odstotnim medletnim povečanjem obsega letalskega tovora julija zaradi 

močno povpraševanje po e-trgovini v Aziji in nižja osnova povpraševanja za isto obdobje leta 2023.


Nasprotno pa je bila stopnja rasti svetovne ponudbe letalskih tovornih zmogljivosti julija veliko počasnejša, povečala se je le za 2 %.


Pričakuje se, da bo rast povpraševanja skupaj z rahlim povečanjem ponudbe zmogljivosti povečala globalni koeficient dinamične obremenitve. Koeficient dinamične obremenitve je bil julija za 5 odstotnih točk višji od enakega obdobja lani in je dosegel 59 %. Faktor dinamične obremenitve je indikator, ki ga Xeneta uporablja za merjenje izkoriščenosti zmogljivosti na podlagi prostornine in teže letalskega tovora. 

in razpoložljive zmogljivosti


Z začetkom vrhunske sezone poletnih počitnic v juliju se je svetovno povpraševanje po letalskem tovoru iz meseca v mesec upočasnilo. Podobno se je znašel tudi trg pomorskih zabojnikov, kjer je v zadnjih tednih vse lažje rezervirati zabojniški prostor, promptne cene tovora na glavnih poteh z Daljnega vzhoda v Evropo in Ameriko pa so se znižale ali ostale nespremenjene.


19. julija je globalna IT motnja, ki je prizadela Microsoftove sisteme, povzročila obsežne motnje z zamudami in odpovedmi letov, ki so trajale več kot teden dni. Posledični zaostanek tovora je povečal faktor napolnjenosti nekaterih prizadetih letalskih prevoznikov za 4 odstotne točke v primerjavi s prejšnjim tednom. Šele 28. julija se je faktor obremenitve v bistvu vrnil na raven pred prekinitvijo.


Kot običajno je kratkotrajna panika špediterjev in špediterjev dvignila voznine. V zadnjem tednu julija so se cene tovora dvignile na najvišjo raven doslej v tem letu, pri čemer se je svetovna povprečna promptna cena letalskega tovora dvignila na 2,7 USD na kilogram.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)